Cao mbo 2025 akkoord
De werkgeversorganisatie MBO Raad enerzijds en de vakorganisaties Algemene Onderwijsbond, FNV Overheid, de FvOv en CNV hebben op 4 juli 2025 een onderhandelaarsresultaat gesloten over de arbeidsvoorwaarden voor de sector mbo. Er is dus weer een cao mbo vanaf 1 augustus 2025. Hieronder lees je meer over de afspraken die voor de cao zijn gemaakt:

Inhoudsopgave
Loon
Met betrekking tot de loonontwikkeling zijn de volgende afspraken gemaakt:
-
De salarisbedragen in de carrièrepatronen worden per 1 januari 2025 structureel verhoogd met 5,1%.
-
De genoemde salarismaatregelen zijn pensioengevend conform de afspraken in de Pensioenovereenkomst. De structurele loonsverhoging werkt met terugwerkende kracht per 1 januari 2025 op de gebruikelijke wijze door in de hoogte van de (bovenwettelijke) uitkeringen op grond van de cao mbo.
-
Met de afspraken gemaakt in dit onderhandelaarsresultaat is de volledige arbeidsvoorwaardenruimte, die vanuit de bijdrage van het demissionaire kabinet voor 2025 is verstrekt aan de sector, benut en is geen voorschot genomen op de arbeidsvoorwaardenruimte van 2026.
Looptijd van de cao mbo 2025
De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 augustus 2025 tot 1 maart 2026.
Naar een nieuw systeem van inzetbaarheid – verlof – professionalisering in de cao mbo
Sociale partners hebben in 2024 gezamenlijk in regionale bijeenkomsten opgehaald wat werkgevers en werknemers in het mbo nu en de toekomst belangrijk vinden voor de ontwikkeling van arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden dienen aan te sluiten bij ontwikkelingen in de samenleving en veranderingen in het mbo en bij te dragen aan duurzame inzetbaarheid en het verstevigen van het werkplezier opdat het mbo een aantrekkelijke sector is en blijft om in te werken. Sociale partners ervaren behoefte aan meer eigen regie en flexibiliteit voor werknemers en onderwijsteams. Eigen regie zoals dat op basis van het Professioneel Statuut bedoeld is. Sociale partners erkennen de wens voor een nieuwe benadering van de systematiek rondom inzetbaarheid, verlof en professionalisering. De bedoeling van deze nieuwe benadering is bij te dragen aan:
– meer regie aan individuele werknemers en onderwijsteams en bijdragen aan vermindering van werkdruk;
– de aantrekkelijkheid van de mbo-sector om in te werken met goede arbeidsvoorwaarden en professionele ruimte;
– flexibilisering van het beroepsonderwijs.
Proeftuinen inzetbaarheid, verlof en professionalisering
Om een nieuwe benadering van (duurzame) inzetbaarheid, verlof en professionalisering te verkennen, richten sociale partners gezamenlijk proeftuinen in. Deze proeftuinen zijn gericht op het toetsen van alternatieve werkwijzen en het ophalen van praktijkervaringen.
De proeftuinen bieden onderwijsteams ruimte om te experimenteren met meer regie, flexibiliteit en eigenaarschap in de invulling van hun werkzaamheden. De opgedane inzichten vormen een belangrijke basis en opstap voor het gesprek naar het ontwikkelen van een toekomstbestendige systematiek en de vertaling daarvan naar cao-bepalingen.
Gedurende de looptijd van deze cao, met een streven van voor 1 januari 2026, worden de kaders voor de proeftuinen door sociale partners verder uitgewerkt en worden de proeftuinen ingericht. Sociale partners hebben hiervoor een tijdpad afgesproken.
De uitgangspunten en opzet van de proeftuinen zijn opgenomen in de bijlage bij dit onderhandelaarsresultaat (Bijlage 1 Opzet proeftuinen). De opbrengsten worden betrokken bij het cao-overleg voor een volgende cao mbo.
Systeem berekening reisafstand
In de cao mbo is bepaald dat de reisafstand wordt berekend op basis van Google maps. Sociale partners hebben afgesproken dat de werkgever voor de hele instelling, in overleg met de ondernemingsraad, een ander systeem dan Google maps kan hanteren.
Sociale partners in gesprek over mbo-instellingen die ook voortgezet en/of hoger onderwijs aanbieden
Sociale partners in het mbo gaan gedurende de looptijd van deze cao mbo, met een streven van voor 1 januari 2026, met elkaar in gesprek over mbo-instellingen die ook voortgezet onderwijs en/of hoger onderwijs aanbieden. Voorafgaand aan dit gesprek brengen sociale partners in beeld welke mbo-instellingen dit betreft, of er op die mbo-instellingen cao-gerelateerde knelpunten worden ervaren en willen sociale partners inzicht krijgen in goede voorbeelden, zodat sociale partners een zorgvuldig en onderbouwd gesprek kunnen voeren over de situatie in deze mbo-instellingen.
Scholing en professionalisering
a) Het aantal uren voor individuele scholing en professionalisering wordt voor alle werknemers 59 uur zoals beschreven in artikel 4.1 lid 7 van de cao mbo. Dit betekent dat hiermee het persoonlijk budget van 50 uur (dat werd ingezet voor professionalisering en/of loopbaanontwikkeling) voor de werknemers die niet vallen onder artikel 9.3 lid 3 komt te vervallen.
b) De werkgever stelt jaarlijks een scholingsbudget vast. Om scholing en professionalisering te stimuleren heeft iedere werknemer ten laste van dit scholingsbudget jaarlijks recht op de besteding van een bedrag van EUR 500 aan scholing of professionalisering ten behoeve van diens werk of loopbaan. In overleg met de leidinggevende kunnen er meerjarige afspraken gemaakt worden.
Introductie Individueel Keuzebudget (IKB)
Sociale partners zijn overeengekomen een vorm van het Individueel Keuzebudget (IKB) te introduceren in de cao mbo. Dit biedt werknemers meer regie over de eigen arbeidsvoorwaarden en sluit aan bij de wens tot meer flexibiliteit in besteding van het inkomen. Met ingang van 1 januari 2026, doch uiterlijk 1 januari 2027 kunnen werknemers op eigen verzoek éénmaal per jaar aangeven de vakantietoeslag en/of eindejaarsuitkering niet langer op jaarbasis, maar per maand te willen ontvangen. Sociale partners gaan in de loop van 2026 onderzoeken of het aantal bestedingsdoelen kan worden uitgebreid. Hierbij is aandacht voor fiscale aspecten, voor de relatie met de werkkostenregeling en voor de uitvoerbaarheid op de mbo-instellingen.
Vakbondsfaciliteiten
Sociale partners hebben afgesproken de werkgeversbijdrage t.b.v. vakbondswerkzaamheden per 1 januari 2026, na de reguliere verhoging met hetzelfde percentage als waarmee de carrièrepatronen in het voorgaande jaar zijn verhoogd te verhogen. Tevens is afgesproken dat de SFSVO de tarieven voor werkgeversbijdragen t.b.v. vakbondswerkzaamheden zal aanpassen. Met deze ophoging kan de inzet van werknemers van mbo-scholen voor vakbondsactiviteiten reëler worden gecompenseerd.
Verhoging bijdrage aan Stichting Onderwijsarbeidsmarktfonds MBO (SOM)
Sociale partners zijn overeengekomen de jaarlijkse bijdrage aan SOM in 2025 te verhogen. Met deze verhoging wordt recht gedaan aan prijsstijgingen en kan uitvoering worden blijven gegeven aan arbeidsmarktprojecten ten behoeve van de mbo-sector.
Bereikbaarheid buiten werktijd
Tenzij hierover in (onderwijs)teams of tussen werknemer en leidinggevende specifieke afspraken zijn gemaakt en/of een calamiteit of crisissituatie daarom vraagt, is een werknemer buiten diens werktijd niet bereikbaar. Aanvullende specifieke instellingsbrede afspraken over professionele bereikbaarheid van werknemers buiten werktijd kunnen in overleg met de ondernemingsraad worden gemaakt.
Loopbaangesprek
Het loopbaangesprek kan op verzoek van de werknemer gedurende het hele jaar plaatsvinden, los van het functioneringsgesprek. In elk geval maakt het loopbaangesprek onderdeel uit van het functioneringsgesprek indien dat plaatsvindt.
Samenloop zwangerschaps- en bevallingsverlof met ‘overige dagen’ – vertaling uitspraak Hoge Raad
Naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad over de samenloop van zwangerschaps- en bevallingsverlof met ‘overige dagen’ in de cao mbo spreken partijen af dat indien het zwangerschaps- en/of bevallingsverlof van een werknemer samenloopt met ‘overige dagen’, deze werknemer deze overige dagen in overleg met de werkgever op een ander moment opneemt. De aanpassing van de cao-tekst is opgenomen in de bijlage (bijlage 2).
FUWA MBO
De werknemer kan tegen de functiewaardering bezwaar maken als aangegeven in artikel 12.4. Indien een werknemer bezwaar wil maken tegen de functiewaardering wordt door de werkgever op aanvraag van de werknemer een bij de functiewaardering behorend scoreprofiel op basis van FUWA MBO verstrekt.
Naleving
a) De werkgever voert jaarlijks minimaal een gesprek met de vakbonden.
b) De MBO Raad brengt de bepalingen 11.4, 11.5 en 11.6 van de cao mbo nadrukkelijk onder de aandacht van haar leden.