Op 30 juni 2024 loopt de huidige cao hbo af. De vakbonden benadrukken dat een goed doordacht arbeidsvoorwaardenpakket essentieel is voor de onderwijskwaliteit. Daarom vinden ze dat de een aantal onderwerpen in deze cao-ronde geregeld moeten worden. Wij vertellen je graag meer over de inzet van de gezamenlijke vakbonden voor de cao hbo 2024.

Onderwerpen cao hbo 2024

De vakbonden willen dat in ieder geval de volgende zaken geregeld worden in de nieuwe hbo cao:

Salariëring en looptijd

In de vorige cao werd al een belangrijke stap gezet om de hoge inflatie te compenseren, vooral voor de lagere inkomens. Om de koopkracht te behouden, is een extra salarisverhoging in 2024 noodzakelijk. De vakbonden stellen een cao van één jaar voor met een structurele salarisverhoging van 6%. Daarnaast willen ze een minimumloon van 16 euro per uur voor de sector. Ook willen de vakbonden afspraken maken over automatische prijscompensatie om toekomstig koopkrachtverlies te voorkomen.

Aanpassen loongebouw / salaristabellen

Het loongebouw binnen het hbo moet worden geoptimaliseerd. De spreiding tussen schaalbedragen is niet optimaal, met startbedragen die in meerdere schalen gelijk zijn. Er moet meer onderscheid en concurrentievermogen zijn tussen salarisschalen, zowel binnen het hbo als vergeleken met andere (onderwijs)sectoren. Ook het systeem van aanloopjaren en de inschalingswijze vereisen verbetering. Het huidige systeem, waarbij hogescholen zelf functies opstellen en laten waarderen met systemen zoals Hay of e-Fuwa, moet vervangen worden door een systeem waarbij cao-partijen gezamenlijk eigenaar zijn en functieonderscheidende kenmerken bepalen, vergelijkbaar met de cao voor Nederlandse universiteiten.

Verminderen van werkdruk

De te hoge werkdruk blijft een kernprobleem binnen het hbo. Veel taken worden niet opgenomen in de taakopdracht, wat leidt tot onbetaald overwerk. In de vorige cao zijn afspraken gemaakt om de werkdruk te verminderen door realistische taakopdrachten te hanteren. Als het aantal fte’s niet toereikend is, moet dit worden aangepast. Er moet een commissie zijn die toetst of de taakopdracht uitvoerbaar is binnen de betrekkingsomvang. In het jaargesprek moet verplicht het onderwerp ‘reële taakopdrachten’ worden besproken.

Roostering / inzetbaarheid

Medewerkers ervaren vaak inefficiënte roosters en werktijden. Roosters moeten volgens de cao zoveel mogelijk aaneengesloten zijn, maar dat gebeurt niet altijd. De beschikbaarheid van werknemers moet overeenkomen met hun betrekkingsomvang. Om te zorgen dat deeltijd collega’s dat ook in de praktijk herkennen, wordt dit genormeerd. De werkgever maakt met de medewerker afspraken over de feitelijke inzet van de werknemer per week. Indien werkgever en werknemer geen schriftelijke overeenstemming kunnen bereiken, geldt voor de beschikbaarheid van de werknemer de volgende tabel:

Werktijdfactor

Maximaal aantal dagdelen in te roosteren voor werkzaamheden

Maximaal aantal dagen in te roosteren voor werkzaamheden

t/m 0,1

2

1

t/m 0,2

2

1

t/m 0,3

3

2

t/m 0,4

4

2

t/m 0,5

5

3

t/m 0,6

6

3

t/m 0,7

7

4

t/m 0,8

8

4

t/m 0,9

9

5

> 0,9

10

5

Regelruimte

De volledige werkweek en de volledige normjaartaak van 1659 uur wordt vaak tot op de minuut volgepland. Om personeel ruimte te geven, willen de bonden dat er regelruimte naar rato van de betrekkingsomvang wordt ingepland, met een vaste voet voor personeel met een kleine betrekkingsomvang.

Zichtbaarheid van vakbonden voor het hbo

Vakbonden spelen een cruciale rol in het bevorderen van prettig en veilig werken in het hbo. Wij weten hoe geweldig werken in het hbo is en zetten ons gezamenlijk in voor zaak die beter moeten. Om de zichtbaarheid van vakbonden te vergroten, willen we in oktober ‘de maand van de vakbond’ organiseren. Bij de start van het collegejaar krijgen nieuwe leden die in die maand lid worden een halve jaarlijkse contributie door de werkgever vergoed tot een maximum van €100,-. Daarnaast willen de vakbonden toegang tot intranetpagina’s, interne mailings, startersmarkten en introductiedagen om aandacht te vragen voor hun activiteiten.

Sociale veiligheid

Er moeten landelijke afspraken worden gemaakt over (klacht)regelingen en de beschikbaarheid van een meldpunt en ombudsman, gebaseerd op adviezen van de regeringscommissaris Hamer. Medewerkers moeten eenvoudig toegang hebben tot informatie over klachtprocedures via een digitaal portaal.

Medezeggenschap

De cao moet beter aansluiten bij de medezeggenschapsorganen zoals beschreven in de WHW. Er moet een geschillenprocedure komen en bepalingen over tijd voor scholing en onderling beraad. Daarnaast moeten werknemers toegang hebben tot juridische en financiële ondersteuning.

Overige aandachtspunten / technische punten

  • Toekenning van di-uren per schooljaar verduidelijken.
  • Avondwerk gelijk trekken voor alle medewerkers.
  • Een rouwprotocol op elke instelling.
  • Actief diversiteitsbeleid en gelijke beloning bevorderen.
  • Een vastomlijnde RVU-regeling in de cao opnemen.
  • Werkgever verantwoordelijk voor ziektekosten van (ex-)werknemers.
  • Overwerk voor hogere onderwijsschalen belonen.
  • Functiewaardering onafhankelijk laten toetsen.
  • Verhuisvergoeding aanpassen aan fiscale norm.
  • Recht op een werkdag van negen uren.
  • Onderzoek naar tijdelijke contracten in kunstonderwijs.
  • Minimumtarieven voor ZZP’ers in de cao.
  • Onderbesteding van professionaliseringsbudget doorzetten naar het volgende jaar.
  • Beperking van (maximum)dagloon schrappen voor volledige doorbetaling en pensioenopbouw bij geboorteverlof.
  • Recht voor medewerkers om studiejaar af te maken bij AOW-leeftijd.
  • Afspraken maken over koffie- en theepauzes.
  • Minimaal fiscale maximum voor thuiswerkvergoeding.
  • Reële vergoeding voor gebruik van eigen vervoer bij dienstreizen.
  • Werktelefoon verschaffen als dat vereist is voor werk.
  • Recht om werktelefoon buiten werktijd uit te schakelen.

Disclaimer

De vakbonden behouden zich het recht voor om voorstellen te wijzigen, aan te vullen of terug te trekken en om nieuwe voorstellen in te dienen.

Word lid van vakbond BO

BO (voorheen UNIENFTO) zet zich samen met andere vakbonden in voor een goede cao hbo 2024. Ook in de daarop volgende jaar blijven we ons inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden voor het beroepsonderwijs. Om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen, hebben we onze leden nodig. Want hoe meer leden, hoe meer invloed we hebben! Daarnaast profiteer je als vakbondslid van diverse voordelen, zoals gratis advies, juridische bijstand en je ontvangt 5 keer per jaar gratis het BO magazine. Bekijk hier alle voordelen en bereken direct je vakbondscontributie.