De FvOv en de Beroepsonderwijsbond (BO) voeren samen met de AOb, FNV, studentenbonden en een aantal andere partners actie in het hoger onderwijs tegen de bezuinigingen. Na de grote actie in november vorig jaar met ruim 25.000 collega’s op het Malieveld in Den Haag, lobby- en (sociale)media-optredens, is in de actiecoalitie besloten om via estafettestakingen druk te blijven zetten op de minister, het kabinet, de Tweede Kamer en Eerste Kamer om de bezuinigingen terug te draaien.
Deels is dat al succesvol geweest, maar er blijft nog 1,1 miljard euro aan structurele bezuinigingen overeind. Dat komt bovenop de krimp van studentenaantallen in het hbo, die de komende jaren verder zal oplopen. De collega’s bij de universiteiten hebben het voortouw genomen, een datum geprikt en een programma opgezet na lokale actiebijeenkomsten (ook toegankelijk voor hbo-leden).
Actiebijeenkomsten vinden plaats in:
-
Leiden: 10 maart
-
Utrecht: 11 maart
-
Nijmegen: 13 maart
-
Amsterdam (UvA, HvA): 17 maart
-
Groningen: 18 maart
-
Enschede: 25 maart
De programma’s per stad
Hartelijke groet, Jan van Buuren, Remko Littooij, Marco Mosselman, Niels van Zwieten, Thomas Oosterkamp, Arthur Appelman en Geke Versprille
Onderhandelaars FvOv
Wat zijn je rechten bij een staking?
Deze staking is uitgeroepen door de vakbonden. Je bent als werknemer beschermd tegen maatregelen van je werkgever, zolang je zelf meldt dat je staakt. De werkgever mag wel je loon over de niet-gewerkte uren inhouden, maar of dat gebeurt is de vraag.
Mag de werkgever vragen om toetsen door te laten gaan?
Als overleg met collega’s mogelijk is om het onderwijsproces te waarborgen, is dat prima. Je bent daartoe niet verplicht. Als je kiest voor staken, hoef je geen werk of toetsen te organiseren.
Stakingsuitkering?
FvOv heeft geen stakingskas. BO-leden kunnen wel een uitkering krijgen van € 79,- per dag (max. 2 dagen). Je moet dan wel al lid zijn vóór deelname aan de staking.