Cao vo

Op deze pagina lees je alles over de nieuwste cao voor het voortgezet onderwijs. We zetten de belangrijkste afspraken uit de meest actuele cao vo overzichtelijk voor je op een rijtje. Daarnaast kun je de vo cao’s van de afgelopen jaren downloaden.

Cao voortgezet onderwijs

De cao voortgezet onderwijs (VO) bevat duidelijke en eerlijke arbeidsvoorwaarden voor het onderwijs, zodat je precies weet waar je recht op hebt. Of je nu werkt als docent, onderwijsassistent of schoolleider — de cao VO is op jou van toepassing.

Als vakbond in het voortgezet onderwijs komt BO op voor jouw belangen. Wij voeren namens onze leden onderhandelingen met onderwijsorganisaties over zaken als salaris, werkdruk, verlofregelingen en professionele ontwikkeling. Hoe meer leden wij hebben, hoe sterker onze positie aan de cao-tafel.

De cao VO wordt regelmatig vernieuwd, bijvoorbeeld door inflatiecorrecties, nieuwe cao-afspraken of actuele ontwikkelingen binnen het onderwijs. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele cao VO.

Wil jij meebeslissen over jouw arbeidsvoorwaarden in het voortgezet onderwijs? Word lid van BO, de vakbond die opkomt voor iedereen in het VO.

Onderwijspersoneel bespreekt werkdruk en arbeidsvoorwaarden volgens cao vo
 Wat-is-de-CAO-MBO-en-waarom-is-het-belangrijk.

Waarom lid worden van de vakbond in het voortgezet onderwijs?

Een sterke cao voortgezet onderwijs komt er niet vanzelf. Daar is een krachtige vakbond voor nodig — en dus leden zoals jij. Want zonder vakbond staan we zwakker tegenover werkgevers. Daarom is het belangrijk om je aan te sluiten bij BO.

Wat doen wij voor jou?

Salaris en loonsverhogingen
We onderhandelen voor eerlijke beloningen, structurele loonsverhogingen en incidentele bonussen.

Werkdruk en lestijden
We maken afspraken over realistische werkdruk, roosterplanning en voldoende voorbereidingstijd.

Bescherming bij ontslag of reorganisatie
Leden van BO krijgen juridische ondersteuning bij conflicten, ontslagprocedures en andere arbeidskwesties.

Gelijke behandeling en duidelijke afspraken
We zorgen voor heldere afspraken die willekeur voorkomen en je rechtspositie versterken.

Pensioen en toekomstzekerheid
We zetten ons in voor een stabiel en eerlijk pensioenstelsel voor onderwijsprofessionals.

BO strijdt voor jouw rechten, zodat jij je kunt focussen op goed onderwijs. Want zonder betrokken vakbond kunnen werkgevers makkelijker bezuinigen op jouw arbeidsvoorwaarden.

📣 Samen staan we sterker – word lid van BO, de vakbond voor het voortgezet onderwijs.

Vo cao’s

Download hieronder de vo cao’s van afgelopen jaren.

Cao voortgezet onderwijs 2024 – 2025

Loon en looptijd

De cao heeft een looptijd van 1 oktober 2024 tot 1 oktober 2025. Het salaris wordt structureel met 4,9% verhoogd vanaf 1 januari 2025. Om het salarisdeel te dekken van oktober 2024 tot en met december 2024, krijgt iedereen die op 1 december in dienst was een eenmalige uitkering van 1,23%. Deze eenmalige wordt berekend over twaalf keer bruto-maandsalaris van december 2024.

Andere afspraken

• Er komen stagevergoedingen

• Reiskostenvergoeiding gaat omhoog

• Onderwijs ondersteunend personeel krijgt een bindingstoelage (die oktobertoelage gaat heten). De bindingstoelage voor OP gaat omhoog.

• Er zijn aanpassingen gedaan in het loongebouw van de schalen één tot en met dertien die positief uitpakken voor de startperiodieken.

Veelgestelde vragen cao vo 2023 – 2024

cao vo

Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over de cao voortgezet onderwijs van 2023 – 2024.

Wat zijn de afspraken voor oop’ers op het gebied van scholing?

Oop’ers krijgen meer mogelijkheden voor professionalisering. Zij kunnen op jaarbasis 43 uur extra krijgen voor goede scholing. Het professionaliseringsbudget van oop’ers wordt daarmee gelijkgetrokken met dat van van op’ers.

Waarvoor kan ik de €600,- voor deskundigheidsbevordering gebruiken?

Elke docent of OOP’er in het voortgezet onderwijs heeft per schooljaar recht op €600,- budget voor deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten.

Je kunt dit bedrag inzetten voor alle vormen van professionalisering in het onderwijs. Denk aan het volgen van cursussen, trainingen of het bijwonen van conferenties. Ook het deelnemen aan vakgerichte netwerken of het afsluiten van een abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift valt hieronder.

Jij bepaalt zelf hoe je dit budget voor deskundigheidsbevordering inzet – afgestemd op jouw leerdoelen en professionele ontwikkeling.

Word lid van BO – de vakbond voor het voortgezet onderwijs

BO komt op voor iedereen die werkt in het voortgezet onderwijs. Wij onderhandelen met werkgevers en schoolbesturen over betere arbeidsvoorwaarden, zoals minder werkdruk, eerlijk loon en ruimte voor professionele ontwikkeling.

Als lid van BO krijg je bovendien toegang tot gratis juridisch advies en ondersteuning. Heb je een conflict met je werkgever, of vragen over jouw rechten? Dan staan wij voor je klaar.

Hoe meer leden, hoe krachtiger onze stem aan de cao-tafel. Sluit je nu aan bij BO en draag bij aan sterke afspraken in het VO. Ben je nieuw lid? Dan profiteer je de eerste 6 maanden van gratis lidmaatschap.

👉 Bereken je contributie en word vandaag nog lid van BO. Samen staan we sterker.

 Word lid en versterk de cao vo met vakbond BO